Založ si blog

Stara dobra policka

Máme doma takú policu. Nástennú. Je v kuchyni nad stolom. Z bukového dreva je. No, neviem pod akým kľúčovým slovom by som tento model hľadala na stránke Ikey. Asi ,,velice vzácne nevyrobiteľné kusovky“. Srdcovky. Je macatá, tmavá, s množstvom políc. Na dózy, na poštu, na kuchárske knihy. Je to sympatická polica. Základňa na všetko. Prístav rodinných pokladov.

Mama patrí k tým ženám, čo budú krásne aj po šesťdesiatke. V mladosti nosila trvalú, šila si šaty, kupovala kabelky, topanky, má rada nadčasové veci. Ona estetizuje našu rodinnú jednotu. Keď sa s otcom zobrali, nechala si vyrobiť police, ušila si vankúše a na steny nám maľovala obrázky. Ťažko povedať, do akej miery vám môže nejaká vec pripomínať niečo, čo ste nikdy nezažili, ale otcove mladícke fotografie mi pripomínajú starý režim. Je to nostalgia, ako keď si zabalení v deke pustíte čiernobiely film a minulosť sa vás zvláštne dotkne. Chalan v kopačkách, s odchádzajúcimi vlasmi a smiešnymi okuliarmi cez pol tváre. Oco je najlepším príkladom, že chlapi s vekom peknejú. Vyrábal nám ,,na kolene“ poličky na detske hry z kindervajec a my sme si pricvikovali prsty do jeho bedne s vercajchom.

Naši nie sú ako soľnička a korenička. Skôr rozdielni na všetkých frontoch, ale veľmi, veľmi sa mali radi. Mama a oco boli ako dve lastovičky, ktoré z blata okolností vybudovali hniezdo domova. A to je najväčšia životná kariéra, ktorá sa nedá tromfnúť. Na nich najlepšie vidím, koľko práce to dá byť manželmi. Koľko to je sĺz, tresnutých dverí, vrások a odídených vlasov. Jéjdanečky. To je maratón, na ktorého trase si lásku musíte stále pripomínať aby sa z toho nestal boj o život.

Tú kuchynskú nadčasovú policu si dali urobiť, keď ich manželstvo bolo v rozlete. Tam, v objatí dreva z jednotlivých priečok vyskladaný je celý náš svet. Bločky od dôležitých vecí v pohároch, váha na listy od strýka, ceruzky kade-tade. Je to drevo života nášho rodinného kmeňa. V jedno z tých rán, keď sa spoločne pri káve zvykli rozprávať aj o tom, aké sme nepodarené deti, oco v tričku od farby povesil tú policu, do jej stredu uložila mama dve hlinené sochy. Jedna je žena s dieťaťom na rukách, druhá muž hrajúci na píšťalu.

Aj keď sa za tú spústu rokov na tej polici vystriedali mlynčeky s kvetinkami z babkinho sekretára, hrnčeky od kamarátok, naše detské kresby, aj keď za ten čas v tej polici pásky nahradili cédečká, damske oblecenie, hlinená socha muža stále hrá na píšťalu a matka drží dieťa. Tie sochy občas zapadnú hrubou, hrubou vrstvou prachu, neverili by ste. No je to snáď jediná vec, ktorá je tam odvždy, ktorú nikto nepomyslel zabaliť do papiera, odložiť.

Police, sochy a manželstvá sú nadčasové. Možno o tom som chcela. Možno nie. Možnože len o tom, ako dlho môžu vydržať veci, ktoré sú zakladané na silnej podstate. Na dobrom úmysle.

Na láske.

A aj keď občas zapadnú prachom, len tak sa ich nezbavíte.

Zasluzena dovolenka

16.06.2014

Minule som sa vybrala do neďalekého marketu. Slnko už dávno zašlo. V diaľke už bolo vidno črtajúci sa obrys nedočkavého mesiaca. Čajky tancujúce v rytmoch roztopašného vetra akoby niečo hľadali, detske hry. Vo vzduchu bolo cítiť sladkastú vôňu zrejúcich pomarančov, ktorú miestami prerážal pach baranieho mäsa. Čas večere. O malú chvíľu tma padne až k nohám a len [...]

Na Garde

13.06.2014

Už len necelý týždeň ma delil od jarných prázdnin. Bola som nedočkavá, no nie kvôli prázdninám, ale kvôli dlho očakávanému dňu, ktorý sa blížil. Ten deň však nebol obyčajný, mali sme naplánovanú cestu do Bratislavy. Mojím dôvodom na radosť bola moja sestra s ktorou sme sa prvýkrát odlúčili na dlhšie ako na mesiac. Bolo to pre mňa ťažké ako určite myslím pre [...]

Na jednom koncerte

09.06.2014

Skús si predstaviť svoju mamku na pódiu. Skús si ju predstaviť na tom pódiu spievať. Nemusí byť ani sama, môže mať okolo seba kamošky, sexy zeny. Zaujímava predstava, však? A teraz si tam skús predstaviť svoju starú mamu. Aj s jej kamoškami. Vyštafírovanú, dobre naladenú s notami v rukách a podupujúcou nohou do rytmu hudby. Ešte krajšia predstava. Pre niektorých ľudí [...]

Tomáš Taraba

Taraba sa dohodol s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

16.04.2024 12:22

Legislatívny návrh je podľa ministra do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP.

SR ÚV MZVEZ Fico Blanár rokovanie kontrola TK BAX

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59

Opatrenia v podobe prevzatia časti utečencov alebo finančnej či materiálnej pomoci pre krajiny zasiahnuté prílivom migrantov označil pred novinármi za diktát, nejde podľa neho o solidaritu.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 32010x
Priemerná čítanosť článkov: 2462x

Autor blogu

Kategórie