Založ si blog

Ako televizie na nas zarabaju

Poznáte televízne súťaže, kde vás moderátorka zlou slovenčinou vyzýva, aby ste spočítali čísla na obrazovke, alebo sa vás pýta koľko vidíte zápaliek, alebo nejake trapne otazky zo sport? No do štúdia nikto nevolá. Aj keď niekto zavolá, moderátorka povie, že to nie je správne, hoci vám aktualne vysledky vychadzaju tak, ako hovoril volajúci.

Je prekvapivé, že sa stále nájdu ľudia, ktorí dievčinu poslúchnu a volajú na audiotextové číslo v očakávaní, že úspešne sčítajú jednoduchý príklad.

Licenčná rada je v poslednom období zavalená sťažnosťami nielen neúspešných hráčov, ale aj náhodných divákov, ktorí sú z nečestného postupu v súťažiach pobúrení.

Posledne spravy hovoria o princípe, ktory je často podobný ako pri šmejdoch. Zarába sa na ľudskej naivite. V tomto prípade, však nejde o nejaké neznáme firmy. Audiotexové súťaže, pri ktorých sa učtujú aj pri nedovolaní sa do štúdia nemalé poplatky, vysielajú naši najväčší vysielatelia.

Audiotextovú reláciu Eurovýhru má Plus, ktorá patrí pod JOJ, Akčná výhra je na Dajto, patrí pod Markízu. Telefonujúcich naháňajú aj na Ring TV, ktorá vysiela po polnoci na programe TA3. Pri mnohých sťažnostiach rada oznámi, že „obsahovali nejednoznačné, nepresné a nesprávne inštruovanie o spôsobe riešenia zadaných úloh,“ v dôsledku čoho ich posúdi ako nečestné. Dufam, ze teraz cez hokej nedaju tieto sutaze.

Hoci aj samotnej rade je jasné, o čo v tomto prípade ide, pokút nie je veľa. Rada dala zatiaľ len päť pokút, všetky dostala Markíza, ktorá sa odvolala na Najvyšší súd a ten potvrdil zatiaľ jednu vo výške 16 tisíc eur za to, že televízia zadala neriešiteľný príklad.

Absurdné nie je len to, že sú ľudia, ktorí takýmto súťažiam veria, ale aj to, že obchodná inšpekcia nevie zakročiť a aj to, ako rada musí dokazovať „nečestnosť“. Jeden príklad za všetky: Rada riešila prípad z tzv. Eurovýhry na Ring TV, kde žiaden z volajúcich neuhádol na prvý pohľad jednoduchú rovnicu.

Samotná kancelária rady v oficiálnych dokumentoch priniesla 4 postupy riešenia, kde skúšala aj rôzne podvodnejše variácie. Ring TV reagovala, že ani jeden nie je správny. „Účastník konania postupy, ktoré Rada uviedla a ktoré vychádzajú zo zadania, označil za nesprávne. Neposkytol však Rade správny spôsob riešenia s odvolaním sa na obchodné tajomstvo a na to, že tak urobí na ústnom pojednávaní,“ píše sa v podkladoch rady. To skutocne si radsej pozriet nba v telke.

Zasluzena dovolenka

16.06.2014

Minule som sa vybrala do neďalekého marketu. Slnko už dávno zašlo. V diaľke už bolo vidno črtajúci sa obrys nedočkavého mesiaca. Čajky tancujúce v rytmoch roztopašného vetra akoby niečo hľadali, detske hry. Vo vzduchu bolo cítiť sladkastú vôňu zrejúcich pomarančov, ktorú miestami prerážal pach baranieho mäsa. Čas večere. O malú chvíľu tma padne až k nohám a len [...]

Na Garde

13.06.2014

Už len necelý týždeň ma delil od jarných prázdnin. Bola som nedočkavá, no nie kvôli prázdninám, ale kvôli dlho očakávanému dňu, ktorý sa blížil. Ten deň však nebol obyčajný, mali sme naplánovanú cestu do Bratislavy. Mojím dôvodom na radosť bola moja sestra s ktorou sme sa prvýkrát odlúčili na dlhšie ako na mesiac. Bolo to pre mňa ťažké ako určite myslím pre [...]

Na jednom koncerte

09.06.2014

Skús si predstaviť svoju mamku na pódiu. Skús si ju predstaviť na tom pódiu spievať. Nemusí byť ani sama, môže mať okolo seba kamošky, sexy zeny. Zaujímava predstava, však? A teraz si tam skús predstaviť svoju starú mamu. Aj s jej kamoškami. Vyštafírovanú, dobre naladenú s notami v rukách a podupujúcou nohou do rytmu hudby. Ešte krajšia predstava. Pre niektorých ľudí [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo mláďa medveďa hnedého

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 32023x
Priemerná čítanosť článkov: 2463x

Autor blogu

Kategórie